Τρίτη, 12 Αυγούστου 2014

ΝΕΟΙ ΚΑΙ VIDEO GAMESΤα τελευταία χρόνια η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Κάθε νοικοκυριό διαθέτει δεκάδες ηλεκτρικές συσκευές, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί με στόχο την απλοποίηση της καθημερινότητας και τη βελτίωση της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας. Ένα από τα μέσα ψυχαγωγίας που έχει διαδοθεί ραγδαία στους νέους είναι τα  video games.
Τα παιχνίδια αυτά προσφέρουν αρκετά πλεονεκτήματα στα παιδιά και τους νέους. Κατ’αρχάς, αποτελούν ένα ιδιαίτερα διασκεδαστικό μέσο για να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους. Επίσης, οξύνουν σε μεγάλο βαθμό ορισμένες ικανότητες των ατόμων που παίζουν. Έτσι, βελτιώνονται η συγκέντρωση, η προσοχή και η παρατηρητικότητα. Βελτίωση υπάρχει ακόμα στα αντανακλαστικά και στο συντονισμό των κινήσεων του σώματος. Τέλος, αυξάνεται η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και αποκτώνται γενικές γνώσεις.
    
       

Ωστόσο, τα παιχνίδια αυτά επιφέρουν και αρκετά μειονεκτήματα. Τέτοιου είδους παιχνίδια περιλαμβάνουν σε αρκετές περιπτώσεις εικόνες βίας. Το γεγονός αυτό όμως ενδέχεται να οδηγήσει και τα ίδια τα άτομα που παίζουν, να υιοθετήσουν βίαιη συμπεριφορά, κυρίως λόγω της προσπάθειάς τους να μιμηθούν τον ήρωα του παιχνιδιού. Επιπλέον, η ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μειώνουν την πραγματική επικοινωνία μεταξύ των νέων. Το τελευταίο και σημαντικότερο μειονέκτημα είναι η εξάρτηση, που δημιουργείται από τέτοιου είδους παιχνίδια. Σε αρκετές περιπτώσεις η απομάκρυνση από video games οδηγεί σε συμπτώματα στερητικού συνδρόμου.
            Για την αποφυγή όλων αυτών των αρνητικών συνεπειών οι γονείς οφείλουν να προστατέψουν τα παιδιά τους. Θα πρέπει να συζητούν με τα παιδιά και να τα συμβουλεύουν για την ορθή χρήση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Επίσης, είναι αναγκαίο τα παιδιά να γνωρίζουν εξαρχής τις επιπτώσεις που επιφέρει η πολύωρη και καθημερινή χρήση των video games. Τέλος, οι γονείς θα ήταν καλό να ενθαρρύνουν τα παιδιά να έρχονται σε άμεση επαφή με άλλα άτομα της ηλικίας τους, με σκοπό να επιτευχθεί η κοινωνικοποίησή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου