Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2014

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΜια από τις σημαντικότερες επιπτώσεις που έχει επιφέρει η ραγδαία εξάπλωση του διαδικτύου είναι η εξάρτηση, που αυτό δημιουργεί. Αρκετοί άνθρωποι παρουσιάζουν συμπτώματα εξάρτησης από το διαδίκτυο, τα οποία όμως δε γίνονται εύκολα αναγνωρίσιμα. Για το λόγο αυτό, θα ήταν καλό να είμαστε όλοι ενημερωμένοι για τα συμπτώματα αυτά με σκοπό την πρόληψη αλλά και την ορθή αντιμετώπισή τους.             Κατ’αρχάς, τα άτομα με εθισμό στο διαδίκτυο παρουσιάζουν απόσυρση, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει ακόμα και σε κοινωνική απομόνωση. Αφιερώνουν, επίσης, υπερβολικό χρόνο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, καθώς και μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να έχουν πάντοτε τα πιο εξελιγμένα μηχανήματα. Επιπλέον, εμφανίζεται έκπτωση της λειτουργικότητας σε κοινωνικό, οικογενειακό και προσωπικό επίπεδο. Σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρούνται και ακούσιες κινήσεις των δακτύλων των χεριών, οι οποίες παραπέμπουν σε δακτυλογράφηση.
            Άλλα συμπτώματα είναι η έμμονη σκέψη και τα όνειρα, που αφορούν στο διαδίκτυο, αλλά και το έντονο άγχος τις ώρες που το άτομο δεν ασχολείται με το διαδίκτυο. Τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά παρουσιάζεται μειωμένη επίδοση στην εργασία και στο σχολείο αντίστοιχα. Σε προχωρημένες περιπτώσεις ενδέχεται να εμφανιστούν διαταραχές ύπνου και όρεξης, παραμέληση της προσωπικής υγιεινής και επιθετικότητα.
            Ο εθισμός στο διαδίκτυο παρουσιάζει συννοσηρότητα σε μεγάλο βαθμό και με άλλες διαταραχές. Τα άτομα αυτά τείνουν να είναι πιο εσωστρεφή και να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι, ότι παραπάνω από τα μισά άτομα με εξάρτηση στο διαδίκτυο εμφανίζουν αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές διάθεσης και κατάχρηση ουσιών.
            Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι σημαντική η πρόληψη του εθισμού πριν να δημιουργηθεί. Όσον αφορά στα άτομα που έχουν ήδη εθιστεί, καλό θα ήταν να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό, προκειμένου να απεξαρτηθούν όσο περισσότερο ανώδυνα γίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου