Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Παιδί και Διαδίκτυο



Τα τελευταία χρόνια το διαδίκτυο έχει εισβάλλει δυναμικά σχεδόν σε κάθε σπίτι. Αναμφισβήτητα οι άνθρωποι έχουν ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη αυτή. Ωστόσο, το διαδίκτυο κρύβει και αρκετούς κινδύνους και ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά. Για το λόγο αυτό, κάθε γονιός θα πρέπει να είναι σε θέση να προστατέψει το παιδί του και να αποτρέψει κάθε είδους αρνητική συνέπεια, που ενδέχεται να προέλθει από το διαδίκτυο.
Κατ’αρχάς, είναι λάθος να απαγορεύουμε σε ένα παιδί να κάνει χρήση του διαδικτύου, διότι μια τέτοιου είδους συμπεριφορά συνήθως οδηγεί σε χρήση κρυφά από τους γονείς. Θα ήταν λοιπόν προτιμότερο να έχουμε ενημερώσει τα παιδιά για την επικινδυνότητα του διαδικτύου και να τα μάθουμε να προστατεύονται από αυτούς. 

 Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό ο υπολογιστής να βρίσκεται σε ένα σημείο του σπιτιού, όπου ο γονιός μπορεί να έχει την επίβλεψη του παιδιού, όπως είναι για παράδειγμα το σαλόνι ή το υπνοδωμάτιο των γονιών. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο υπολογιστής να βρίσκεται στο υπνοδωμάτιο του παιδιού. Πέρα από τη σωστή τοποθέτηση του υπολογιστή, καλό θα ήταν να υπάρχουν τοποθετημένα και φίλτρα, τα οποία δεν επιτρέπουν την είσοδο σε ακατάλληλες ιστοσελίδες.
Όσον αφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ίσως και να αποτελούν το μεγαλύτερο κίνδυνο για ένα παιδί σήμερα, λόγω της εξαιρετικά μεγάλης εξάπλωσής τους. Μέσα από το Facebook, το Twitter, το Instagram και τα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα παιδιά γίνονται πιο εύκολα προσβάσιμα σε αγνώστους. Για αυτό το λόγο, οι γονείς πρέπει να συμβουλεύουν τα παιδιά να μη δημοσιεύουν προσωπικά τους στοιχεία και θα πρέπει επίσης να επιβλέπονται όσην ώρα μιλούν σε χώρους συνομιλίας. Τέλος, οι γονείς οφείλουν να απαγορεύουν στα παιδιά να συναντούν από κοντά άτομα, που γνωρίζουν μέσω διαδικτύου. 

Συνοψίζοντας, είναι σημαντικό να παροτρύνουμε τα παιδιά να χρησιμοποιούν ιστοσελίδες με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο, ούτως ώστε να αποκομίζουν όσο το δυνατόν περισσότερα θετικά μέσα από τη χρήση του διαδικτύου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου