Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Εθισμός και εκφοβισμός στο Διαδίκτυο

Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός παίρνει καθημερινά διαστάσεις και δεν αφορά μόνο το Διαδίκτυο αλλά και τα κινητά τηλέφωνα μέσω αποστολής φωτογραφίας με ενοχλητικό περιεχόμενο.  


Αυτό επεσήμανε η διδάκτωρ Εξελικτικής Ψυχολογίας, Παιδοψυχιατρικό Τμήμα, Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, Πηνελόπη Αβαγιαννού, σε ειδική ημερίδα στο Βόλο με θέμα «Εκφοβισμός - Εθισμός στο Διαδίκτυο».
Αναφερόμενη στον εθισμό και τον εκφοβισμό στο Διαδίκτυο, τόνισε πως «δυστυχώς έχουμε μια καινούργια διαταραχή, τον εθισμό στο Διαδίκτυο, όπου έφηβοι παραιτούνται από τις καθημερινές δραστηριότητές τους, τα ενδιαφέροντά τους, τα μαθήματά τους, και περνούν ατέλειωτες ώρες στο Διαδίκτυο».
Μάλιστα, σύμφωνα με πανελλαδικές αλλά και πανθεσσαλικές έρευνες, το ποσοστό εθισμού των εφήβων στο Διαδίκτυο ανέρχεται ακόμη στο 15% ή και στο 20%.
«Ο εθισμός στο Διαδίκτυο είναι ένα φαινόμενο με διαστάσεις που ξεφεύγουν από τη δική μας αντίληψη. Ούτε οι γονείς ούτε εμείς οι εκπαιδευτικοί ξέρουμε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα», τόνισε η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Κυριακή Δανιηλίδου και πρόσθεσε: «Στο γραφείο μας έρχονται μηνύματα από τους καθηγητές σύμφωνα με τους οποίους βλέπουν τους μαθητές κουρασμένους από το ξενύχτι λόγω της συμμετοχής τους στο Διαδίκτυο. Εμείς οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να εκπαιδευτούμε. Δεν μπορούμε αλλιώς να το αντιμετωπίσουμε, γιατί το θέμα είναι ψυχολογικό και ο εθισμός είναι κάτι που άπτεται της ψυχολογίας του μαθητή. Γι' αυτό και η καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου είναι η ενημέρωση και γιατί όχι, να απευθυνόμαστε και στους ειδικούς χωρίς φόβο».
«Ενας στους τέσσερις εφήβους εμπλέκεται με τον εκφοβισμό στα σχολεία της Θεσσαλίας και πανελλαδικά. Συνήθως τα αγόρια είναι θύτες και θύματα του σωματικού εκφοβισμού, ενώ τα κορίτσια σχετίζονται περισσότερο με τη λεκτική βία και τον αποκλεισμό», τόνισε η διδάκτωρ Ψυχολογίας της Προσωπικότητας, επιστημονική συνεργάτιδα του Κέντρου Εφαρμοσμένης Ψυχολογικής Ερευνας και Ψυχοπαιδαγωγικής Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χριστίνα Ρούση-Βέργου. Διευκρίνισε ακόμα ότι ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός αποτελεί πλέον το 20-25% των μορφών εκφοβισμού που αναπτύσσονται στο σχολείο. Συνθισμένες μορφές τέτοιου εκφοβισμού είναι το να κοροϊδεύουν κάποιο άλλο άτομο σε ορισμένες ιστοσελίδες, το ανέβασμα φωτογραφιών στο Διαδίκτυο κ.ά.
Σχετικά μάλιστα με τις επιπτώσεις στους μαθητές από το φαινόμενο του ηλεκτρονικού εκφοβισμού, τονίστηκε πως ο μαθητής αισθάνεται αβοήθητος, εκτεθειμένος. Αλλωστε στην ηλικία των 12-13 ετών οι συνομήλικοι για ένα έφηβο έχουν μεγάλη σημασία με αποτέλεσμα να αισθάνεται πολύ άσχημα, αν νιώθει ότι η ομάδα του φιλικού περιβάλλοντος τον έχει ρίξει στον Καιάδα. Καρτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου