Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Δικαίωμα των παιδιών η ιδιωτικότητα στο Διαδίκτυο

Η προστασία της ιδιωτικότητας στο Διαδίκτυο αναδεικνύεται ως το νούμερο ένα δικαίωμα των παιδιών σύμφωνα με τους ανήλικους, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, ενώ αντίστοιχα πρωταρχική υποχρέωση των ανηλίκων όταν πλοηγούνται στο Διαδίκτυο για όλους, είναι ο σεβασμός των προσωπικών δεδομένων των άλλων χρηστών (π.χ. φωτογραφίες), και η ανάρτηση τους μόνο με τη συγκατάθεση των άλλων.
Αυτό ανέδειξε κλειστή έρευνα μέσω διαδικτυακού ερωτηματολογίου που πραγματοποίησε η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου την περίοδο 23/10/2012 έως 15/01/2013 με αποδέκτες παιδιά και εφήβους, γονείς, και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.
Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας online αποτελούν τη θεματική του φετινού και πρώτου (δεκαετούς) επετειακού εορτασμού για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day), που θα εορταστεί φέτος την Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου σε 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, τελώντας υπό την αιγίδα της Αντιπροέδρου για την Ε.Ε. και Επιτρόπου για την Ψηφιακή Ατζέντα, Neelie Kroes. H θεματική του φετινού εορτασμού είναι «Τα Δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας online», με το σύνθημα: «ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΣΥΝΕΣΗ! (Connect with respect!)».

 Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης, INSAFE, με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των online τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, ο εορτασμός διοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και το Saferinternet.gr, εκπρόσωπο του Δικτύου INSAFE στη χώρα μας.
Περισσότερες από 210 εκδηλώσεις μέσω των Πρεσβευτών της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου και του Saferinternet.gr ετοιμάζονται για την ημέρα εκείνη σε νηπιαγωγεία, σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, βιβλιοθήκες, δήμους, πανεπιστήμια, και ιδιωτικούς φορείς, πολλαπλασιάζοντας με τον τρόπο αυτό τη θεματική και το σύνθημα του εορτασμού.
Για τον επετειακό εορτασμό, το Saferinternet.gr διοργανώνει ειδική συνεδριακή ημερίδα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, την Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, και υλοποιείται με τη στήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Πηγή : Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου