Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012

Από πού πηγάζει ο εθισμός στα social media;

Δύο ερευνητές του Χάρβαρντ δημοσίευσαν μια μελέτη που εξηγεί γιατί μας αρέσει τόσο πολύ να μιλάμε για τον εαυτό μας. Η κεντρική ιδέα της έρευνάς τους ήταν ότι, όταν μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας, ενεργοποιείται το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου, όπως γράφει το Atlantic.

Η Diana Tamir, απόφοιτη σπουδάστρια ψυχολογίας, και ο Jason Mitchell, επιβλέπων, έκαναν μαγνητική τομογραφία σε 212 άτομα, ζητώντας τους να εκθέσουν τις απόψεις τους για την προσωπικότητά τους και στη συνέχεια τη γνώμη τους για άλλους ανθρώπους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αποδέσμευση της ντοπαμίνης στο μεσομεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου, η οποία παίζει βασικό ρόλο στις οδούς ανταμοιβής, ήταν αυξημένη στις ερωτήσεις που σχετίζονταν με προσωπικές αποκαλύψεις.
Οι ερευνητές έχουν ήδη δείξει ότι ορισμένες online δραστηριότητες - όπως ο έλεγχος του e-mail ή το Twitter - διεγείρουν το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Όπως και στον κουλοχέρη, η συμμετοχή σε αυτές τις δραστηριότητες φέρνει τον εγκέφαλο σε παροξυσμό, καθώς προβλέπει μια πιθανή ανταμοιβή: συχνά τίποτα, αλλά μερικές φορές ένα μικρό βραβείο και μερικές φορές ένα τζακ ποτ. Η απάντηση σε αυτό το απρόβλεπτο μοτίβο φαίνεται να είναι βαθιά ριζωμένη για έναν πολύ βασικό λόγο: ακριβώς ο ίδιος κύκλος αγωνίας και ενθουσιασμού παρακινεί τα ζώα να συνεχίσουν το κυνήγι για να βρουν τροφή. Τα εισερχόμενα e-mail, το Facebook, οι κουλοχέρηδες απλώς εστιάζουν σε έναν μηχανισμό που είναι τέλεια σχεδιασμένος, ώστε να είναι σίγουρο ότι δεν χάνουμε το ενδιαφέρον μας για την πιο βασική εργασία που πρέπει να επιτελούμε, η οποία είναι να κρατάμε τον εαυτό μας στη ζωή.

Πηγή: Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου