Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Leeds«εθισμένοι στο Ίντερνετ»

Άμεση σχέση φέρονται να έχουν το «κόλλημα» στο Ίντερνετ και η κατάθλιψη, σύμφωνα με μελέτη βρετανών επιστημόνων. Αυτό που διερευνούν τώρα οι ειδικοί, είναι εάν το άτομο απομονώνεται επειδή έχει κατάθλιψη ή εάν η απομόνωση το οδηγεί στην κατάθλιψη.
Στην έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο του Leeds, συμμετείχαν 1.319 άτομα ηλικίας 16 έως 51 ετών, από τους οποίους το 1,2% χαρακτηρίστηκαν «εθισμένοι στο Ίντερνετ», λόγω των πολλών ωρών που βρίσκονταν για χρόνια μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους.
Οι ερευνητές αναφέρουν πως κατέληξαν σε εντυπωσιακά συμπεράσματα.
Ένα από τα πιο σημαντικά είναι ότι φανατικοί χρήστες του Διαδικτύου αναπτύσσουν καταναγκαστική εξάρτηση από αυτό και αντικαθιστούν τις κοινωνικές συνήθειες της πραγματικής ζωής με τις online επαφές και τις συνομιλίες σε chat-rooms και sitesκοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το Facebook.
Η τάση αυτή πιθανώς συνδέεται με τον εθισμό και την κατάθλιψη.
Επιπλέον, διευκρινίζουν πως η πολύωρη παραμονή σε τέτοιου είδους ιστοτόπους μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη διανοητική υγεία.
Οι "κολλημένοι" με το Ίντερνετ δεν θεωρούνται μόνο αυτοί που περιηγούνται σε διάφορε ιστοσελίδες, αλλά και όσοι περνάνε πολλή ώρα σε ιστοσελίδες πορνό ή online τυχερών παιγνιδιών, σε online κοινότητες, καθώς και σε κοινωνικά δίκτυα.
Όλοι όσοι συμμετείχαν στη μελέτη, βρέθηκαν να έχουν περισσότερα συμπτώματα μέτριας έως βαριάς μορφής κατάθλιψη, αν και οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι δεν μπορούν να είναι απόλυτα βέβαιοι τι τελικά προηγείται: η κατάθλιψη ή ο εθισμός στο διαδίκτυο.
Όπως είπαν πάντως, είναι σίγουρο ότι για ορισμένους ανθρώπους, η υπερβολική χρήση του Ίντερνετ μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι κατάθλιψης, διευκρίνισαν όμως ότι οι περισσότεροι κοινοί χρήστες του Ίντερνετ δεν αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα.
«Το διαδίκτυο παίζει σήμερα τεράστιο ρόλο στη σύγχρονη ζωή, όμως τα οφέλη του συνοδεύονται από μια πιο σκοτεινή πλευρά. Ενώ πολλοί από μας το χρησιμοποιούμε για να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας, να ψωνίσουμε και να στείλουμε ηλεκτρονική αλληλογραφία, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού που δυσκολεύονται να ελέγξουν τον χρόνο που περνάνε στο Ίντερνετ, σε σημείο που αυτό διαταράσσει της καθημερινές δραστηριότητές τους», δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας Κατριόνα Μόρισον.
Όμως άλλοι επιστήμονες, όπως ο δρ Β.Μπελ, του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, δήλωσε ότι ο εθισμός στο Διαδίκτυο δεν είναι κάτι που μπορεί να διαγνωστεί αξιόπιστα, ενώ επεσήμανε ότι, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, όσοι έχουν ήδη στρες και καταθλιπτικόμορφη διάθεση, είναι πιο πιθανό να «το ρίξουν» στο Ίντερνετ και όχι το αντίστροφο (δηλαδή το πολύ Ίντερνετ να τους δημιουργήσει ψυχικά προβλήματα).
Άλλοι επεσήμαναν ότι το Ίντερνετ μπορεί να έχει θετική επίδραση στον ψυχισμό του ατόμου, στο βαθμό που τον βγάζει από την απομόνωση, ενθαρρύνοντας τις φιλίες και τις κοινωνικές σχέσεις, έστω και online.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου